Metazoa reset protocol

Wil je je paard gezond over laten stappen op Metazoa? Gebruik dan ons reset protocol.

Metazoa reset protocol


Wil je je paard gezond over laten stappen op Metazoa? Gebruik dan ons reset protocol.

Wanneer u kiest voor Metazoa, zal dit zowel voor u als voor uw paard of pony een aanpassingsperiode vereisen. We raden u ten zeerste aan om ons resetprotocol zorgvuldig door te nemen voor een vlotte overgang. Hierbij enkele essentiële uitgangspunten:

Onze Visie: Een Transitie van Suiker- naar Vetmetabolisme.
In vervlogen tijden zwierven paarden vrij in de natuur, ver voor het bestaan van gewassen zoals tarwe en spelt, en waren granen slechts sporadisch beschikbaar. Het digestieve systeem van het paard was primair afgestemd op het verbranden van vetten. Hedendaags bestaat het dieet van veel paarden grotendeels uit granen, die rijk zijn aan suikers. Deze suikers zijn moeilijk te verteren voor het paard, wat vaak resulteert in een minder optimale darmgezondheid. Dit kan vervolgens leiden tot diverse welzijnsproblemen.

De Realiteit: Hedendaagse paarden kampen met een tekort aan vitaminen en mineralen.
In het wild hebben paarden de vrijheid om zelf de diversiteit in hun dieet te kiezen, wat hen in staat stelt om alle nodige vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Dit is echter een ander verhaal voor paarden die op stal staan of in een weide leven. Het ruwvoer van tegenwoordig bevat aanzienlijk minder variatie in grassoorten en kruiden, en je pony of paard heeft geen toegang tot andere bronnen van voeding zoals boomschors, struikgewas, paddenstoelen of kleimineralen. Paarden hebben van nature de neiging om hun tekorten te compenseren door meer te eten. Met Metazoa FitRight bied je hen de ondersteuning die ze nodig hebben.

Het type: heb je een koudbloed- of een warmbloedpaard?
Zoals je wellicht weet, bestaan er koudbloedige en warmbloedige paarden. Dit onderscheid is niet alleen uiterlijk zichtbaar, maar heeft ook invloed op de interne werking. Het spijsverteringsstelsel van een warmbloedig paard is geavanceerder en kan daardoor beter omgaan met suikers dan dat van een koudbloedig paard, dat qua bouw en metabolisme dichter bij het oerpaard staat. Dit verschil wordt ook duidelijk wanneer je de overstap naar vetverbranding overweegt. Bij warmbloedige paarden gaat de omschakeling trager, of je kiest ervoor om FitRight als puur supplement te gebruiken.

Het ideale gewicht: kies het gewenste gewicht voor jouw paard.
Gewoonlijk verliest een paard gewicht tijdens de overgang van suiker- naar vetverbranding. Dit kan gewenst zijn, maar uiteraard wil je vermijden dat je paard te mager wordt. Bepaal daarom vóór je de overstap maakt het optimale gewicht voor jouw paard met behulp van volgende berekening: (borstomvang in cm)² x (lengte in cm) / 11.880 = gewicht van het paard in kg. Mocht het gewichtsverlies te snel gaan naar je smaak, zeker bij een warmbloedpaard, geef jezelf dan meer tijd voor de aanpassing (voeg indien nodig tot 3kg MuscleFit HP23 per dag toe) of gebruik FitRight enkel als aanvulling (niveau 1).

De overstap naar Metazoa: als voeding of supplement. De switch naar vetverbranding is geen sinecure voor het paardenlichaam. Het is belangrijk om je dier voldoende tijd te geven om zich aan te passen. Daarom raadt Metazoa aan om deze overgang aan te pakken via drie niveaus. Let goed op de reactie van je paard, want het dier zal instinctief aangeven wat het beste voor hem of haar is. Je kunt volledig overstappen, of ervoor kiezen om slechts bij niveau 1 of 2 te blijven.


Niveau 1: Je voegt vitaminen en mineralen toe naast het bestaande dieet.

Niveau 2: Je vermindert de hoeveelheid zoete brokken tot de helft en verhoogt de hoeveelheid ruwvoer.

Niveau 3: Zet onbeperkt ruwvoer, FitRight en MuscleFit HP23 op als het standaarddieet.


Onthoud dat ruwvoer de basis vormt van een gezond dieet voor paarden en dat ze hier onbeperkt toegang toe moeten hebben. Onze producten zijn ontworpen om de voedingsstoffen die mogelijk ontbreken in ruwvoer, aan te vullen.

Belangrijke informatie voor je begint
Een pony of paard eet van nature de vitaminen en mineralen die het nodig heeft en stopt vanzelf als het daarvan voldoende heeft. Let dus goed op hoe je paard eet: door snel te eten geeft het aan dat het meer mineralen nodig heeft. Gaat je paard schrokken, zeker als het voedselnijd heeft, wees er dan extra alert op dat je de Metazoa FitRight brokken vijf minuten in water hebt laten weken voor je het geeft!

Het is normaal dat je pony of paard wat gewicht verliest wanneer je overschakelt naar vetverbranding. Als dit proces te snel gaat naar je zin, zijn er twee mogelijke manieren om bij te sturen.

- Geef meer MuscleFit HP23, tot maximaal 3 kg per dag.
- Neem meer tijd voor het afbouwen.

Verdubbel gerust de tijd die vermeld staat in een niveau of halveer de dosering. Heb je een warmbloedpaard? Wees dan extra waakzaam. Blijft je paard gewicht verliezen, keer dan terug naar het vorige niveau. Dit is dan het optimale menu voor jouw paard of pony. Twijfel je nog? Neem dan contact met ons op via (085 0787979).

Overgangsfasen: Metazoa als voeding of als supplement.
De overstap naar vetverbranding is geen eenvoudige taak voor het lichaam van een paard. Neem daarom ruim de tijd om je dier eraan te laten wennen. Metazoa adviseert daarom om te werken met de volgende drie niveaus. Let goed op hoe je paard reageert, het dier zal van nature aangeven wat het beste voor hem of haar is. Je kunt volledig overschakelen, maar het is ook mogelijk om alleen bij level 1 of 2 te blijven.


  • Level 1: Je vult vitaminen en mineralen aan naast het huidige menu.
  • Level 2: Je vermindert de hoeveelheid zoete brokken tot de helft en geeft meer ruwvoer.
  • Level 3: Maak van onbeperkt ruwvoer, FitRight en MuscleFit HP23 het basisvoer.


Onthoud dat ruwvoer de basis vormt van een gezond menu voor paarden en dat ze er onbeperkt toegang toe moeten hebben. Onze producten vullen de voedingsstoffen aan die ontbreken in ruwvoer.

Meer over vet- en suikerverbranding

Tot de mens 14.000 jaar geleden begon met landbouw liepen paarden rond in de vrije natuur. Tarwe en spelt bestonden nog niet en granen waren in zeer beperkte mate beschikbaar. Tegenwoordig krijgen veel paarden kilo’s granen te eten en daar heeft hun vertering zich tijdens de evolutie niet op aangepast. Het probleem is dat in granen zetmeel zit. Die bestaan uit ketens glucosemoleculen die moeten worden afgebroken. Dat gebeurt door een enzym genaamd amylase. Paarden produceren te weinig amylase om het zetmeel in granen goed te verteren. Het gevolg: de onverteerde zetmeelmoleculen komen in de dikke darm terecht, waar slechte darmbacteriën ze afbreken. Daarbij ontstaan gifstoffen die de darmgezondheid aantasten en daarmee een scala aan gezondheidsproblemen bij het dier kunnen veroorzaken. Het verband tussen een slechte darmgezondheid en een ziek paard wordt niet door iedereen gelegd.

Paarden zijn dus ingericht op vetverbranding, die gelijkmatig energie levert. Hun spieren kunnen daardoor vanuit rust en kracht werken in plaats van korte explosies. Een goed gebalanceerd menu voor paarden bestaat daarom voor het overgrote deel uit ruwvoer (hooi en/of gras). Maar dat geeft niet zoveel variatie als grazen in de vrije natuur. Er zitten veel minder grassoorten, verschillende kruiden en ander voedingsbronnen (bomen/boombast/struiken/padden-stoelen/kleimineralen) in dan eigenlijk nodig zijn. Met ruwvoer alleen kan je dier een tekort krijgen aan mineralen, vitaminen en andere belangrijke stoffen zoals eiwitten.


Paarden krijgen naast ruwvoer vaak muesli, brok en slobber waarin granen, melasse en soja verwerkt zijn. Daarmee krijgt een paard veel ballaststoffen binnen die problemen in gezondheid en gedrag kunnen veroorzaken. Je paard is eraan gewend en vindt het lekker, maar het is niet goed voor het spijsverteringskanaal en algehele metabolisme.

In de praktijk heeft je paard naast onbeperkt ruwvoer, aanvulling nodig van een supplement met hoogwaardige, exact samengestelde mineralen en vitaminen voor een optimale werking van het immuunsysteem. En eiwitten (HP23) voor de opbouw van spieren, banden, pezen en organen. Dat is nog eens extra belangrijk voor paarden waarmee wordt getraind. De basis van de methode van Metazoa is suppletie die aanvult wat je paard in het ruwvoer van vandaag mist. Zo natuurlijk mogelijk en vooral zonder schadelijke ballaststoffen.

Het mooie is dat een paard zelf zijn behoefte aan mineralen en vitamines aangeeft. Met name van de Fitright producten (vitamine en mineralen) zal het paard in het begin heel veel kunnen eten. Zodra de tekorten zijn aangevuld gaat het paard vanzelf minderen. Dit kan per week verschillen, want het is een natuurlijk proces. Hoe sneller het paard eet, hoe meer mineralen het nodig heeft.

Level 1: Mineralen en vitaminen aanvullen

Periode: 6 tot 8 weken


Wat gaan we doen?
We voorzien je dier van basisvoeding zoals hooi en andere reguliere voeding. Daarnaast vullen we eventuele tekorten aan met mineralen en eiwitten. Gedurende de eerste twee weken raden we aan om FitRight brokken vijf minuten te weken in water voordat je ze aan je dier geeft. Het voedingsmenu ziet er als volgt uit:


Wat kun je merken?
  • Je paard kan soepeler en als het normaal nerveus is wat rustiger worden.
  • Je paard kan wat meer zelfvertrouwen krijgen.
  • Je paard vindt in het begin de FitRight korrels misschien minder lekker omdat deze minder zoet zijn dan wat het gewend is.
Belangrijk:
Geef je Metazoa FitRight voor het eerst? Maak het product de eerste twee weken voor je het geeft dan even nat. Heeft je paard voedselnijd of blijft het schrokken? Voer de brok dan altijd nat.

Level 2: De zoete brok afbouwen

Periode: 6 tot 8 weken, observeer goed hoe snel je paard het voer opeet.

Wat ga je doen?
Het is belangrijk dat je vanaf nu onbeperkt ruwvoer geeft en je vermindert de zoete brok elke twee weken met een kwart van de oorspronkelijke hoeveelheid tot je op de helft zit. Het menu in level 2:

Wat kun je merken?
  • Je paard kan wat gaan afvallen omdat het langzaam overgaat van suikerverbranding naar vetverbranding. Met MuscleFit HP23 kun je dat opvangen (geef tot maximaal 3 kg per dag) en je paard wat ronder houden.
  • De vacht gaat meer glanzen

Leuk om te weten
Door de vetverbranding heeft je paard minder energiepieken en -dalen. Daardoor kan het beter en gelijkmatiger gaan presteren.

Level 3: Ruwvoer, FitRight en MuscleFit HP23 als basis

Periode: 6 tot 8 weken

Wat ga je doen?
Je gaat nu de laatste helft van de oude basisbrok langzaam afbouwen tot je paard volledig op onbeperkt ruwvoer, FitRight en MuscleFit HP23 staat. Het menu ziet er als volgt uit:

Wat kun je merken?
  • Je paard heeft minder kans op darmproblemen en zijn vacht gaat meer glanzen, zelfs tijdens de rui.
  • Sommige paarden krijgen een paar dagen tot enkele weken wat last van bultjes en streepjes op de huid. Dat komt door het afvoeren van opgebouwde afvalstoffen en is dus geen allergie. Eventueel kun je het afbouwen even uitstellen tot het effect verdwenen is.


Belangrijk
Als je vindt dat je paard te snel afvalt, vang dat dan op met MuscleFit HP23 (tot 3 kg per dag) of neem meer tijd voor het afbouwen (bijvoorbeeld door vier weken of nog langer te nemen voor het verminderen van de zoete brok). Heb je een warmbloedpaard? Wees hier dan extra alert op. Houd het gewicht van je paard goed bij door het te berekenen aan de hand van deze formule: (borstomtrek in cm)² x (lengte in cm) / 11.880 = gewicht van het paard in kg.

Geef je Metazoa FitRight voor het eerst? Week het product de eerste twee weken voor je het geeft vijf minuten in water. Heeft je paard voedselnijd of blijft het schrokken? Voer de brok dan altijd nat.

Het kan zijn dat je paard nog een onderliggend probleem heeft dat aan het licht komt nu het immuunsysteem geoptimaliseerd is.Neem dan contact met ons op, zodat we je kunnen verwijzen naar een voedingsdeskundige of een dierenarts.

Overige producten

NaturalFit Luzerne
Dit is alleen de structuur- en vezelrijke stengel van de luzerne plant. Een natuurlijke variant van ruwvoer. Volledig vrij van onnodige toevoegingen. Door veel kauwen maakt het paard meer speeksel aan. Met een positief effect op de vertering.

CareFit Timothee
Timothee is een grassoort (Phleum Pratense). De hele plant wordt gemaaid, gedroogd en in een korrel geperst. Met een laag suikergehalte én een lager eiwitgehalte dan luzerne.

NaturalFit HayCobs
Natuurlijke timotheebrok voor droog- en natvoer.


Al onze producten voor paarden